Games & Godis

Eftertankens kranka blekhet 'n' shit

Postat av Peter 27 februari 2009

Så, en ny dag gryr och vi lägger ännu några timmar mellan oss och nyheten om Microsofts nolltolerans mot bögar och misstänkta bögerier. När röken lagt sig och vi inte längre riskerar att kvävas av våra pk-boners kan vi mer nyktert betrakta situationen. Och det ser fortfarande inte riktigt bra ut. Idag läser jag förnumstiga rapporter om hur Microsoft faktiskt visst förstår problematiken, hur de inte alls hatar bögar och hur de verkligen vill att deras medlemmar på Xbox Live ska kunna uttrycka sin sexualitet. Kontentan av dessa artiklar är att ”Hey – ni som blev arga – se här, ni överreagerade”.

Jag kan emellertid inte skaka av mig känslan att man fortfarande skjuter över målet. Problemet med att tillåta uttryck som ”gay” i gamertagen är givetvis att det finns as som kommer att regga taggar som ”Godhatesgays” eller liknande dumheter (man tillåter inte heller, exempelvis, ”jew”). Med tanke på att ordet ”gay” på Xbox Live i uppskattningsvis 95-98% av fallen används som ett nedlåtande uttryck snarare än en uttryck för sexualitet är det antagligen ett bra beslut.

Det som retar mig är i stället att man fortfarande ser sig tvungna att hålla alla sina åtgärder mot den diskriminering som oundvikligen uppstår i en community som Xbox Live på en sådan minsta-gemensamma-nämnare-nivå. Så här twittrade Stephen Toulouse igår:

re: the consumerist story. Expression of any sexual orientation (straight or gay or otherswise) is not allowed in gamertags. However we’ve heard from the user base they want that capability, so I am examining how we can provide it in a way that wont get misused. I can’t say any more at the moment, except to say I’m working right now in finding a way to safely express relationship preference.

Man anar att en ren teknisk lösning är det mest önskvärda. Till MTV News säger Toulouse att en intressant lösning kan vara att ha boxar där du kan kryssa för sexuella preferenser. Vilket tvingar oss att fråga vilket problemet egentligen är här. Är det att hitta ett system där folk kan uttrycka sin sexualitet och sin identitet i sin gamertag, eller är problemet att det förekommer trakasserier mot sexuella och religiösa minoriteter På Xbox Live? För det man diskuterar, åtminstone det man delar med sig av till intresserade media, är lösningar enbart på det förstnämnda. Problemen ska styckas upp i lagom tuggstorlek, quick fixes ska appliceras och sen ska man helst kunna glömma bort alltsammans.

Positiva signaler kommer dock från Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD). De sätter sin fulla tillit till Microsoft och Stephen Toulouse och ser framtiden för hbt-personer på Xbox Live an med tillförsikt. Jag kan bara hoppas att de har rätt, och att Microsoft kommer till insikten att problem på Xbox Live främst bör betraktas ur ett socialt perspektiv – inte ett tekniskt.

Taggar: ,

Inga kommentarer till "Eftertankens kranka blekhet 'n' shit"

Skriv kommentar