Games & Godis

Valve pratar mer Left 4 Dead 2

Postat av Peter 12 juli 2009

Gossip Gamers påminner mig om att jag missade Gamespots intervju med Valves Doug Lombardi (se nedan) härom veckan. Lombardi tar tillfället i akt att svara på en del av den kritik som har riktats mot Valve sedan de utannonserade en oväntat tidig uppföljare till förra årets tunga GOTY-kandidat Left 4 Dead. Jag har tidigare skrivit om uppföljaren och om den kritik som riktats mot den. Spelarbasen som förväntat sig långvarigt och aktivt stöd till spelet räknar med att bli lämnade i sticket (”4 dead”?) eftersom man menar att Valve till uppföljaren använder idéer som kunde ha impementerats i uppdateringar till första spelet. Dessutom, och det här är den delen av kritiken jag själv kan skriva under på, riskerar Valve splittra spelarbasen i två – de som satsar på tvåan och de som håller fast vid ettan. Båda grupperna blir förlorare eftersom utbudet av seriösa medspelare minskar – en potentiell dödsstöt för varje onlinespel. Just därför vore det förtvivlat intressant att få veta hur Valve ser på frågan.

Lombardi bemöter båda dessa huvudlinjer i kritiken i Gamespots intervju. Han menar att mycket av kritiken var små detaljer som blåstes upp – till exempel att spelet ska utspela sig i dagsljus. I själva verket, menar Lombardi, är det bara den första kampanjen som gör det. Om ett par veckor ska den andra kampanjen, som fått namnet Swamp Fever visas upp på Comic-Con i San Diego. När Gamespot frågar om en eventuell möjlighet till ”cross-play” mellan del ett och två svarar Lombardi extremt svävande.

It’s something that we’re trying to work out right now, the details of it. So nothing specific to say today, but we understand that it’s a very valid thing to be working on and looking at.

Tyvärr låter Gamespots utsände honom komma undan med ett så svepande statement. Om han inte är mer nyfiken, eller om han bara hajar vinken och villigt låter Valve komma undan är oklart. Speljournalistik är ofta en svår balansgång mellan kritiskt granskande och skygglappsförsett medhårsslickande, och reklamtunga aktörer som Gamespot tenderar ofta att låta den vågskålen tippa över åt fel håll.

Valve släpper också ett gäng nya bilder från spelet. Och visst ser det bra ut. Men jag oroar mig för karaktärernas uppenbart usla sinne för mode. I det första spelet klädde sig samtliga karaktärer illa – möjligen med undantag för Louis, vars grå slacks och vita skjorta dock var alldeles för safe för att outfiten skulle rendera honom någon som helst cred. I tvåan kunde vi på förhand sätta vårt hopp till Nick, med sin vita kostym. Visst var de oroväckande högt skuren, men ändå. De nya bilderna släcker dock allt hopp om någon sorts stilmässig treat.

12bbe6d762559ecd744b6ef2e11a3c64

Nicks kavaj är stor som ett tält, och ärmarna går långt över skjortmanschetten, ut över handryggen. Eller är det rentav en horribel kortärmad skjorta han har på därunder? Han lanseras som den sportiga, fashionabla killen, men hans vita kostym ser snarare ut som något han slitit åt sig under en plundringsräd i en butik än något måttsytt från Jil Sander. Rochelles jeans och cerisa toppen är ospännande men funkar. Återigen, observera att hon är tjej – hon klär sig ju i rosa.

113f2ea421a6611c2e3617c616b7cc6c

Ellis är en ung bilmek. En klassisk gay-arketyp, så här borde finnas stor potential. Och Valve tar detta faktum hela vägen. Skitiga coveralls nedrullade till midjan – check. T-shirt med ärmar i avvikande färg – check. Kepa – check. Tribalgaddning på överarmen – check. Grop i hakan – jajamen. Oljefläckar på de tydligt markerade kindbenen – självklart. Det är inte vackert att se på, men det är åtminstone konsekvent.

Den här gången avstår vi från bilder på Coach, utan konstaterar bara att han är en bra representant för omvärldens bild av amerikaner – obesity och hårresande färgkombinationer. Chic!

Inga kommentarer till "Valve pratar mer Left 4 Dead 2"

Skriv kommentar