Games & Godis

Last Gen Standing: Outrun 2006 – Coast 2 Coast

Postat av Peter 07 juli 2009

Coast_2_CoastPlöstligt försvann den där stekande sommarsolen. Dags att stoppa in täcket i påslakanet igen, inte längre ha alla fönster på vid gavel och kanske rentav få sig lite sömn om nätterna, för en gångs skull. Puh. Men fördelarna med det regniga, grå vädret glömmer vi fort. Vi längtar tillbaka till värmen, till solen, till sorglösheten. Och det är där Outrun 2006 – Coast 2 Coast kommer in.

Coast 2 Coast var uppföljaren till, och vidareutvecklingen av Outrun 2 (konsolexklusivt för Xbox) från 2003, som gjorde spelet tillgängligt även för de som höll sig till PS2, PSP och PC.

Ingen spelserie har någonsin definierat sommaren så som Outrun med sina soldränkta highways. Inte Everybody’s Golf, inte Summer Games, inte Wonder Boy, inte ens Super Mario Sunshine, uh-uh. Ingen kommer i närheten. Och inte ens den bittraste cyniker kan förneka kraftfullheten i Segas 80-talsidealiserade tolkning av Kaliforniens motorvägar.

outrun2006c2c

Vi pratar inte om saker som ”bilfysik” eller ”körkänsla” i Outrun-spelen. Detta är renodlad arkadracing av Guds nåde. Realismen är varken närvarande eller önskad. I stället far ens röda Testarossa fram och tillbaka över skärmen utan att få bredställ – utom när man själv vill. Då är å andra sidan bredställen så sinnessjuka att de får Ridge Racer att framstå som Forza 2.

En annan sida hos Outrun som är lätt att glömma är att det också är väldigt sexistiskt. Föraren är alltid en man, och bredvid sig har han en spånig blondin. Period. Du kan välja nationalitet och rentav stjärntecken, men inte kön. Den kvinnliga passagerarens deltagande begränsar sig till förtjusta utrop (och avgivande av små röda hjärtan – det enda retrogulliga i den här historien) när man åker förbi en rival, ilsket gråtande och bultande med nävarna mot föraren när de inte når en checkpoint innan tiden är ute, och då och då små utrop som ”How far are you gonna take me?” och ”I wanna go far away!” (Yeah, I’d like to double her entendre!). Jag antar att utvecklarna Sumo Digital ville ha samma småkorkade happy-go-lucky-anda som i det första spelet och tyckte att blondingrejen var en viktig del av den stämningen. Vän av ordning kanske skulle säga att den sortens misogyni redan på 80-talet var mer daterad än originalets grafik är idag.

outrun_2006_xbox_08

Kan man bortse från det går det att ha kul med spelet. Vare sig man vanligtvis gillar racingspel eller inte så sitter man snart där och försöker skala av hundradelar i kurvorna, plötsligt knappt medveten om den oexakta fysiken och villigt glömmande somliga anakronismer, med blicken långt fram på vägen, översköljd av solen, farten och alla de vackra färgerna.

Inga kommentarer till "Last Gen Standing: Outrun 2006 – Coast 2 Coast"

Skriv kommentar