Games & Godis

Last Gen Standing: Capcom Classics Collection, Vol. 2

Postat av Peter 05 juli 2009

648957-ccc2_largeDet här är nästan för mycket. Nostalgifaktorn blir smått kvävande. Capcom brände förvisso sitt bästa krut på den första samlingen, men här finns mycket kvar att dregla över. 20 av din ungdoms arkadfavoriter, med fria credits. Woohoo!

Den här sortens samlingar blir tyvärr ofta bara liggande. Man blir överväldigad av nostalgi, provar sina favoriter ett par gånger, och lägger sedan spelet underst i högen. Det är i korta drag vad jag gjorde efter att jag skaffade det här för, vad kan det ha varit, drygt tre år sen. Men jag har också märkt att varje gång jag plockar fram det undrar jag varför jag inte gör det oftare.

Strider är den självklara medelpunkten. En ikonisk sidscrollande beat ‘em up med stil och attityd frustande ur öronen. Snyggt småstyltiga animationer mot serietidningsliknande – och väldigt vackra – bakgrunder. Goichi Suda lär ju ha hämtat en del idéer och inspiration härifrån. Häftig spelmekanik med snudd på sömlösa växlingar mellan klättrande, hoppande och springande (och dödande). Ofattbart coolt 1989 - classy retrokul idag.

strider-10

Min egen favorit är The Speed Rumbler (eller Rush & Crash som det – lite ärtigare – hette i mina tidiga tonårs arkadhallar) . En orättvist bortglömd klassiker. Som hjälten Super Joe (känd från Commando och givetvis Bionic Commando, men här återigen utan sin bioniska teleskoparm) kommer du sladdande hem en dag och hittar en lapp, fäst på väggen med en pil: ”In the 21st century, there is a terrorist group that attacks small towns. With only 24 hours left, your goal is to free your family and bring peace back to your home town”. Jag skulle säga, typ, Norman Mailer-klass – om än väl informativt och rentav peppande för att vara en klassisk skurklapp. Som av en händelse är lappen undertecknad ”Zapper” och innehåller också en skissad karta (läs: ett rakt streck med städer utmärkta likt pärlor i ett halsband) som leder från din hemstad Peace Village till ondskans hemvist på jorden, Zap Town. …Groovy.

b_2277

Det är kanske inte direkt Ghosts ‘n Goblins-svårt, men det är ändå en hyfsad utmaning, särskilt som du hela tiden är under intensiv attack från minst ett par stångande motståndarbilar och några killar till fots med gevär. Dessutom dyker det allt som oftast upp tanks eller pansarbilar som är väldigt tuffa att ta sig förbi. Du styr bilen som du ser den på skärmen – alltså, för att köra uppåt på skärmen trycker du spaken uppåt, oavsett i vilken riktning bilden befinner sig. En liten omställning för oss som spelat original-GTA och, tja, Super Cars 2/R.C. Pro Am/Nitro till leda. Ändå – ett retrospel som verkligen funkar.

Captain Commando är en väldigt rar Final Fight-klon. Som Captain Commando eller någon av hans tre vänner – en mumie med knivar, en ninja eller en bebis med man-sized exosuperdräkt – ska du rumla och spöa dig fram genom horder av bovar som ser ut som något ur en parodi på en David Lee Roth-video från 1987. Det är givetvis rasande kompetent underhållning.

Magic Sword, King of Dragons och Knights of the Round (”Round”? Round vadå?) är fantasybrawlers med rollspelsinslag, som är nog så trevliga att fördriva tiden med men mest av allt får mig att sakna Taitos klassiker Cadash. Är det nu jag ska säga att jag överväger att börja jaga ett import-ex av Taito Memories Vol. 2?

Inga kommentarer till "Last Gen Standing: Capcom Classics Collection, Vol. 2"

Skriv kommentar