Games & Godis

Hur mås det, PS2?

Postat av Peter 30 juni 2009

sony-ps2-update

Den förra generationens spelkonsoler mår utmärkt – åtminstone de som tillverkats av Sony. Playstation 2 slog GameCube och Xbox på fingrarna rejält i förra ronden, och har haft en sådan särställning att den så sent som 2006 rentav sålde bättre än Xbox 360 på dess hemmamarknad. Att konsollen då kostade en fjärdedel av 360:s pris och hade ett enormt spelutbud kan givetvis ha spelat in, men Sony har också konsekvent stöttat sin gamla succé, och PS2 har förblivit en stabil plattform. Den stora förändringen har bestått i att både utvecklarna och hardcorespelarna har gått vidare till currentgen-konsolerna, medan PS2 har kommit att bli en viktig casual-plattform – bland dagens storsäljare till PS2 märks främst Buzz!, Singstar och Guitar Hero/Rock Band i olika versioner, samt de stora sportlicenserna och breda, väl marknadsförda grejer - för närvarande t.ex. Ghostbusters och senaste Transformers.

De spel som kommer unikt till PS2 är allt färre. I höstas dök Yakuza 2 upp, och det droppar fortfarande in en del JRPG, med Shin Megami Tensei-serien i spetsen.

Så vad händer framöver med konsolen? När slutar utvecklarna helt att bry sig? Hur länge kommer Sony att fortsätta ge stöd? Vid det senaste årsskiftet kunde Sony notera totalt 136 miljoner sålda PS2 världen över – en siffra som känns lika oslagbar som den för Michael Jacksons Thriller i musikvärlden (även om siffran inte är helt okontroversiell). Tidigare i år meddelade Sony att PS2:s livscykel åtminstone kommer att omfatta både 2009 och 2010 – då maskinen fyller tio år, en förbluffande siffra som ytterligare understryker konsolens unicitet. Men håller den sig flytande på egna meriter? När Sony väl har börjat få ordning på försäljningsmarginalerna på PS3 – kommer det då fortfarande vara intressant att stötta den åldrande PS2:an?

fahrenheit_5

Själv använder jag alltmer sällan min gamla slimmade PS2. Ändå har jag en hel hög grejer som jag inte känner mig färdig med. Final Fantasy XII, The Warriors, Ico, Black (jodå, det förtjänar mer kärlek än det brukar få) och Psychonauts är alla spelade men inte genomspelade, och God of War, Syberia II, Fahrenheit, Ōkami och Shadow of the Colossus är alla så gott som helt ospelade (det är så lätt hänt att spel man köper hem bara blir liggande…). Med en lång, het sommar framför mig tror jag dock att det är nu deras chans kommer. För vad är väl solsken och bad mot lite friklättring eller en sval skogspromenad?

8 kommentarer till "Hur mås det, PS2?"

1 | zeltes

30 juni 2009 klockan 13:25

Sedan kommer det nya Jak and Daxter-släppas på PS2. Så den får fortfarande lite exklusiva singleplayerspel.

2 | Peter

30 juni 2009 klockan 13:36

Så sant, så sant. Det glömde jag faktiskt bort. Ett nytt J&D är kanske inte är den hetaste skiten, men det är en solid serie, absolut.

3 | C-J

30 juni 2009 klockan 14:26

Det är ett väldigt intressant fenomen. Jag har inga siffror på det men en kvalificerad gissning är att PS2-marknaden är större i Nordamerika just nu än PC-ditot. Åtminstone med hänsyn till lagligt antal enheter.

Det känns som om Sony sköt sig själva i foten litegrann genom att ta bort bakåtkompatibiliteten från PS3. Grejen är ju att PS2-marknaden fortfarande är extremt lönsam för många (framförall mindre) utvecklare som får billig teknik och ett etablerat format att arbeta med. Sony valde dock att binda dem till en gammal konsol, till förmån för att sälja någon miljon enheter till, istället för att släppa in dem i den nyare generationen. Hur mycket bättre skulle Yakuza 2 ha sålt om det hade gått att spela på en PS3 också? Well, man kan ju spekulera, men jag tror inte många skulle sätta emot att det hade sålt bättre åtminstone.

4 | Peter

30 juni 2009 klockan 15:45

Jo, klart att det hade sålt bättre. Problemet med bakåtkompatibla PS3 är ju att det blir för dyrt. Men bortsett från PS2-unika spel som missar chansen att få ta del av den kundkrets som PS3-ägarna utgör tror jag säkert att det fortfarande är en väldigt bra deal totalt sett för Sony att fortsätta supporta PS2. Att köpa en 360 eller en PS3 är en ganska rejäl investering, men 750 spänn för en PS2? Feggadebaaadit. Det är ju inga pengar. Så det låga priset, utsikten att kunna ta del av en finfin och generellt sett billig andrahandsmarknad, samt en uppsjö av nicepricade Singstar-spel – det är viktiga faktorer som gör att PS2 fortfarande håller i sig. I förhållande till de intäkterna bryr sig Sony näppeligen om att spel som Yakuza-serien, som väl inbringat småsmulor utanför Japan, missar några kunder. Tyvärr. Vi får väl hoppas att kommande PS3 går tillbaka till bakåtkompatibiliteten så småningom, och att PS2 som egen konsol fasas ut. Samma saker som gör att det finns en PS2-marknad än idag pekar ju mot att Sony bör kunna ta betalt för att inkludera samma hårdvara i nästa upplaga av PS3.

5 | Tv-spelsbloggen Blog 'em up

1 juli 2009 klockan 07:24

Sedan tror jag att om man väl har köpt en Ps3:a så är man (mainstream-man) sällan intresserad av att köpa ps2-spel för samma pris som ps3-spel. Oder?
/Jimmy

6 | Peter

1 juli 2009 klockan 10:09

Hm, det är väl rätt få nya PS2-spel som släpps till vad som motsvarar fullpris för den nya generationen? Yakuza 2 låg kring 300 balubas när det släpptes här, till exempel. Hm, ser nu att Webhallen tar 400-450 för de spel som står på kommande-listan för PS2. Nej, det är väl kanske inget som lockar, som du säger. Men med ett pristak på, säg, hälften av nypriset för ett nytt currentgenspel – alltså någonstans mellan ett helt nytt spel och ett normaldyrt XLA/PSN-spel – så borde marknaden absolut finnas. Marginalerna för att klara en sådan prissättning borde rimligen finnas.

7 | I know what you did last-gen summer « Games & Godis

2 juli 2009 klockan 11:13

[...] Härom dagen ägnade jag en tanke åt den slitstarka gamla veteranen PlayStation 2. Och jag konstaterade att jag faktiskt har runt [...]

8 | I know what you did last-gen summer « Games & Godis

17 juli 2009 klockan 13:59

[...] dagen ägnade jag en tanke åt den slitstarka gamla veteranen PlayStation 2. Och jag konstaterade att jag faktiskt har runt [...]

Skriv kommentar