Games & Godis

Mer E3: två kalla och en het

Postat av Peter 10 juni 2009

De senaste dagarna har Games & Godis plockat russinen ur årets E3-kaka. Det bästa och de näst bästa har betats av. I övrigt då? Tja, det gamla vanliga som får spelkritiker världen över att drabbas av kortslutning i hypofysen och pladdra om ”det bästa spelåret någonsin”. Och vi har förstås fått se massor av snygga trailers – Assassin’s Creed 2, Final Fantasy XIII och Heavy Rain, för att ta några prominenta exempel.

Final_Fantasy_XIII_Large

Remedy visade upp gameplay ur hett emotsedda Alan Wake (som jag ställer mig en smula skeptisk till – ännu har jag inte sett något som säger att spelet ska lyckas ta tillvara på de Twin Peaks-doftande förutsättningarna. Johan Martinsson är orsaken på spåren i sin fiende-text i senaste numret av Super PLAY; att känslan av skräck direkt tappar i kraft när den reduceras till den påtagliga formen av en fiende att skjuta eller slå ned) och Sony kunde visa upp spelbara delar ur God of War III, den potentiella killer app som de så gärna hade velat ha haft på marknaden när de sjösatte PS3 för två år sen.

Det ska givetvis bli spännande att se vad Team Ninja kan göra med Metroid-franchisen i Metroid Other M. Anarkisten i oss skulle givetvis ha velat se vad sunkige snuskpellen Tomonobu Itagaki skulle hitta på om han fått sätta klorna i spelvärldens mest ikoniska kvinnokaraktär (sorry, Peach…), men det är ändå med viss lättnad vi konstaterar att han numera fokuserar sina perversioner på sitt nybildade utvecklingsteam Tokyo Vikings.

~ Två kalla ~

▪ EA lägger upp en pseudotafflig hemsida och hyr in ett dussin skådisar för att iscensätta en andefattigt fejkad religiös protest mot kommande, och av allt att döma lika andefattiga, kvasi-litterära Dante’s Inferno. Välriktad bredsida mot somliga religiösa gruppers intolerans mot somliga våldsamma tv-spel? Knappast. Snarare ett flåshurtigt försök att göra sig lustig på någon annans bekostnad och ett billigt knep för att få oförtjänt uppmärksamhet. Beklämmande ofyndigt och stillöst.

Matrix_reloaded_neovarchitect_600

▪ Uppföljarhetsen. Zelda, Metal Gear Solid, Halo, Final Fantasy, Mass Effect, Silent Hill och till och med gammalt groll som Sin & Punishment och nytt skräp som Red Steel. Uppföljare var en smärtsamt tydlig trend på årets E3, och antalet nya IP var frapperande lågt. Jodå, jag inser att det är extremt ooriginellt att klaga på detta, men i år är det helt enkelt för få andra som har gjort det, och någon måste ju.

~ En het ~

165894-beatles_slide

▪ Rock Band Beatles. Det spelar knappt någon roll hur spelet är. Inte när Harmonix först säkrar världshistoriens på alla vis största bands medverkan i serien, och sen introducerar det hela genom att skicka ut Sir Paul McCartney och Ringo Starr på scenen. Idén till spelet kläcktes av George Harrisons son Dhani, och har stöd av inte bara Paul och Ringo utan även John Lennons änka Yoko Ono. Delaktiga i spelets utveckling är bland andra Georges änka Olivia Harrison och Giles Martin, son till Beatlesproducenten Sir George Martin. Ni kan hånle åt gubbarna och kalla dem överskattade, men ingen kan förneka den ofattbara kulturella genomslagskraft Beatles haft och fortsätter att ha. Nu lånar de sitt uttryck åt dagens snabbast växande kulturscen. Det är, om inget annat, ett kolossalt erkännande för spelbranschen.

Inga kommentarer till "Mer E3: två kalla och en het"

Skriv kommentar