Games & Godis

Samtidigt i spelbloggosfären #6

Postat av Peter 25 mars 2010

En välbehövlig jämställdhetsdebatt har överraskat Spelsverige i sin komfortabla vardagslunk. Orsaken är förstås den extremt inpyrt grabbgubbiga bransch vi alla följer och/eller är en del av, men i synnerhet tre droppar har fått bägaren att rinna över: God of War 3-gate, Dataspelsgalan-gate och GameCrush-gate (mer om den sistnämnda nedan). Den bedrivs på twitter, på diverse bloggar, och även trevande på sina håll på förra veckans dataspelsgala. Games & Godis förser dig med några bra startpunkter för att hänga med i svängarna.

Mindspark diskuterar Gisela Jönsson och Tommy Rydling inte bara spegelneuroner och existentialism i en intressant plogg, Gisela passar även på att blogga om den pågående debatten – och drar igång en serie referat av Harvardprofessorn Rosabeth Moss Kanters studie från 1977 av token women. Tommy publicerar dessutom en lång intervju med några av gossarna bakom God of War 3 på återuppvaknade Vincere Vel Mori. Passionerade och begåvade Åsa RoosDiscordia rantar motiverat om Dataspelsbranschen och dess kvinnosyn (medan Erik Hansen gör en läsvärd intervju med Per Strömbäck om detsamma), och suckar över den förtäckta kvinnoobjektifieringen bakom onlineinitiativet Game Crush. Även Maria-STR/+CHA ventilerar sin besvikelse, och nog är det väl så att vi idag skriver 2010 – inte 1910? Att kvinnliga gamers är urtrötta på att aldrig slippa just det prefixet är inte konstigt – konstigt är däremot att så många manliga gamers är nöjda med de gammaltestamentliga könsroller även vi knuffas in i, såväl i själva spelen som i marknadsföringen. Mer om det här på G&G framöver.

Det har hänt lite annat också: Jimmy Wilhelmsson funderar kring videospelsvåldet och hur man bör se på det i Sverige på PS3Bloggen. Gamereactor-Jonas rapporterar ryktet om en slimmad 360 mot bakgrunden av den våg av skepsis som mötte de första bilderna på vad som senare visade sig vara en slimmad PS3. Oskar Skog funderar intressant och välformulerat kring poängsystemen för att köpa poäng via konsolernas onlinetjänster.

Och hey – ingen missar väl Teresa Axners lysande grundkurs i geekfeminism på fina Roleplaying is so gay? Så inspirerande och folkbildande att man har svårt att sitta still. Läs Teresa nu!

Inga kommentarer till "Samtidigt i spelbloggosfären #6"

Skriv kommentar