Wii Sports

Wii Sports gav en helt ny upplevelse av att spela sportspel. Även om själva spelen inte kunde konkurrera med de stora drakarna vad det gällde licenser och grafik var det ändå många som föredrog Nintendos produkt. Just eftersom det bidrog till något helt nytt där ens egna rörelser styrde vad karaktärerna sedan gjorde på skärmen. Det blev ett sätt att både få spela ett roligt spel och motionera på samma gång. Wii Sports lanserades tillsammans med själva konsolen år 2006 och eftersom de såldes som ett paket, var det oerhört många som ägde ett Wii Sports. Det bäddade för den oerhörda succén det skulle komma att bli.

Wii Sports bestod av fem sporter, tennis, bowling, baseboll, golf och boxning. Ett av syftena med spelet var att visa upp vad de nylanserade Wii-kontrollerna gick för. Det blev en ögonöppnare för många att spelet kunde vara så receptivt för de rörelserna. Själva upplägget var oerhört simpelt, utan avancerade spellägen. Men det var inte heller syftet. Istället gjorde enkelheten att hela familjen kunde spela och det var nog många äldre som fick upp ögonen för tv-spel i och med Wii Sports. Dessutom kunde man spela många åt gången. Det blev en given aktivitet på familjesammankomster, förfester och liknande. Ett annat framgångsrecept var att alla kunde skapa sin egen figur som liknade en själv.

Om spelet

I Wii Sports använde du den särskilda Wii-kontrollen för att styra din karaktär i de olika sporterna. Istället för mängder av knappar och avancerade knappkombinationer handlade det om något mycket enklare, nämligen rörelser. För att lyckas i Wii Sports skulle du försöka efterlikna de verkliga rörelserna man gör när man utövar sporterna på riktigt. Wii-kontrollen kunde alltså bli ett tennisracket eller baseballträ du slog med, ett bowlingklot du kastade med, en golfklubba du svingade med eller ett par boxningshandskar du slogs med. Du skapade din egen animerade version av dig själv, vilket bäddade för skratt under sammankomster. När du spelare spelade på egen hand kunde du även utveckla din egen karaktär och hålla koll på ens hälsa.

Mottagande

Wii Sports blev en omedelbar succé världen över. Många uppskattade att den ingick i konsolköpet och Wii Sports blev ett utmärkt sätt att lära sig behärska den nya konsolen. Spelet fick 76/100 i sammanlagda betyg enligt Metacritic, som sysslar med att sammanställa snittbetyg av olika bedömare. En noterbar recension var från Official Nintendo Magazine, som gav Wii Sports 90 % i totalbetyg. Recensenterna var inte övertygade om grafiken och djupet i spelet, men istället lyftes egenskaper som enkelheten, att många kunde spela samtidigt och fitnessaspekten fram. Även kontrollerna kallades revolutionerande. Wii Sports blev bland annat det mest sålda spelet i Japan under 2007. Spelet fick även mängder av tunga utmärkelser det närmaste åren.

Påverkan på omvärlden

Wii Sports förändrade många människors inställning till tv-spel och har bidragit till att många rör på sig mer. En studie bland yngre i åldern 13-15 visar att ungdomarna förbrukar 2 % mer energi än när de spelar andra tv-spel. Även om det inte kunde fungera som substitut till riktig sportaktivitet, kunde det ändå hjälpa människor att hålla igång. Spelets fysioterapeutiska egenskaper användes på skadade boxare, strokepatienter och krigsskadade. Det har använts som en rolig aktivitet på ålderdomshem och pensionärer skapade egna ligor där de utmanade varandra. En lite mindre rolig utveckling i början var att spelare började skada varandra och objekt då de blev lite för heta med kontrollerna.

Uppföljare

Succén med Wii Sports bäddade även för flera uppföljare från Nintendo på samma tema. Wii Fit kom redan året efter och fokuserade mer på yoga, styrketräning, aerobics och balansträning. Här låg fokus ännu mer på att spelandet skulle främja människors hälsa och motion. Ytterligare ett år senare lanserades Wii Sports Resort. Här gav Nintendo sina spelare möjligheten att utöva mer actionspäckade sporter som wakeboard, waterski, rodd, cykling och skydiving. Men spelet innehöll även uppdateringar av de gamla sporterna, samt exempelvis bordtennis, bågskytte och frisbee. 2013 kom Wii Sports Club. Spelpaketet innehöll det ursprungliga spelet i förbättrad grafik, med support för Wii MotionPlus (som liknade Wii Sports Resort). Spelet handlade mycket om att utmana andra spelare online.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *