NHL-spelserien

Förlagan till det omåttligt populära spelet är givetvis världens bästa ishockeyliga som utspelar sig i Nordamerika. Ligan växer hela tiden, både vad det gäller antal lag och allt runt omkring. I dagsläget är det 31 lag med i NHL. NHL-spelserien är en av EA:s största succé någonsin och det är kanske inte så förvånande med tanke på hur många som älskar ligan. Det första NHL-spelet kom 1991 och släpptes exklusivt till Sega Mega Drive. I dag släpps spelet till mängder av konsoler och det kommer minst en ny version av spelet varje säsong. Hittills har 31 NHL-spel släppts av EA Sports. Los Angeles Kings-stjärnan Kelly Hrudey prydde det första omslaget.

Totalt har NHL-spelen släppts till över 31 konsoler. De populäraste idag är storsäljare som Playstation och Xbox, men spelet har även funnits till gamla klassiker som GameBoy, Super Nintendo, Nintendo 64, Sega Game Gear, samt tidigare versioner av Xbox och PlayStation. Givetvis även till PC. Alla ordinarie upplagor pryds av minst en stjärna från ligan. De svenskar som förärats med detta uppdrag är Tomas Sandström (Los Angeles Kings, NHL 94, tillsammans med Andy Moog), Peter Forsberg (Colorado Avalanche, NHL 98) och Markus Näslund (Vancouver Canucks, NHL 2005). Sedan upplagan från 2000 släpps även regionala upplagor för områden, till exempel länder, regioner och även specifika SHL-lag. Då har betydligt fler svenskar varit representerade.

Om EA Sports

EA Sports är en egen filial av tv- och datorspelsgiganten EA (Electronic Arts). EA Sports fokuserar givetvis på sportspel. Andra succéserier med sportspel från EA Sports är bland annat FIFA (fotboll), Madden NFL (amerikansk fotboll), NBA Live (basket) och PGA Tour (golf). Även i dessa serier har EA för vana att komma ut med en ny version av spelet för varje säsong. De är världsledande när det kommer till spelserier för alla dessa sporter, trots att de upplever en del konkurrens på spelmarknaden. Andra framgångsrika från Electronic Arts utanför sportens värld är bland annat The Sims-, Need for Speed-, Battlefield och Burnout-serierna. Electronic Arts grundades 1982 i USA av Trip Hawkins. Idag heter VD:n Andrew Wilson.

Spellägen

När du köper ett nytt NHL-spel så kan du välja bland en rad olika spellägen. Det kanske populäraste och något som givetvis följt med genom alla upplagor är att du drar igång en NHL-säsong med ditt favoritlag. Spelläget följer det spelschema och upplägg som spelas i den verkliga ligan. Andra klassiska spellägen är vanlig träningsmatch, straffläggning och turnering med landslag. Från NHL 2004 var det möjligt att även spela de populäraste ligorna från Europa, inklusive svenska SHL. Sedan dess har antal ligor, lag och även landslag växt. Andra spellägen som kommit på senare år är Be A Pro där du styr din egna spelare genom matcherna och karriären, 3-mot-3 läge, Ultimate Team och General Manager-läge.

Andra versioner av spelet

Genom åren har EA Sports även släppt ett antal specialupplagor av spelet, utöver de årliga uppdateringar som kommer av det vanliga spelet. Bland annat har vi i Sverige fått se särskilda upplagor där man kunde spela Elitserien, innan serien adderas till det ordinarie spelet (bland annat 2001). Andra upplagor från EA Sports är 3-on-3 NHL Arcade (2009), där de spelade en fartfylld 3-mot-3 hockey, som ju nu faktiskt blivit verklighet i förlängningarna av verklighetens NHL. NHL Slapshot släpptes till Nintendo Wii 2010, ett spel utan fighting där de hade möjlighet att köpa till en klubbliknande kontroll till konsolen att styra med. En speciell NHL Leagacy Edition kom år 2016.

Funktioner

EA Sports NHL-serie har fått sin höga status då de helt enkelt kan erbjuda den bästa spelupplevelsen. Det fokuseras mycket på att spelet ska kännas verklighetstroget och ge en härlig spelkänsla. Till varje ny upplaga försöker de förbättra olika detaljer, både i själva matchspelet och utanför. Det har varierat vilka delar av spelet som det fokuserats på, tidigare var slagsmål en viktig del, men detta har numera tonats ner. Idag fokuserar EA mer på tekniska detaljer. De är också marknadsledande när det gäller riktiga licenser från hockeyvärlden, samt antal lag och verkliga spelare. Under matcherna används rösterna från de mest kända tv-kommentatorerna från de amerikanska sändningarna av NHL. Detta ackompanjeras av härlig, actionfylld musik i menyerna.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *