NBA-spelserien

NBA är en populär spelserie framtagen först av SEGA och sedan av 2K Sports. Det är ofta hyllat för att vara den mest realistiska spelserien. Det är också de spelen som bjuder på den bästa spelupplevelsen. Det första spelet kom ut 1999 och sedan dess har det släpps årligen till olika konsoler som till exempel PC, Wii, Nintendo och PS. Du kan spela antingen med ditt tangentbord eller med en handkontroll beroende på vilken konsol du spelar på. Det går att spela själv mot datorn eller mot en kompis. Målet med spelet är att vara så likt det riktiga NBA som möjligt och att ständigt förbättra spelet.

Spelet har alltid imiterat ligan NBA och du kan spela som lagen och spelarna i ligan. På framsidan av spelet är det alltid ett basketproffs som pryder omslaget vilket anses vara mycket prestigefullt i basketvärlden. Under åren har vi kunnat se många förbättringar inom spelet och allt ska vara så verklighetstroget som det bara är möjligt. Du kan välja om du vill kontrollera ett helt lag eller endast fokusera på en enskild spelare. Reglerna följer en vanlig basketbollmatch och spelet ska kännas som en vanlig tv-sändning. Det finns många typer av spelmöjligheter i NBA. Du kan välja om du vill spela en vänskapsmatch eller en hel serie.

Att göra karriär

Ett av de populäraste spelalternativen i NBA är det som kallas för karriär. Detta är vad som brukar kallas för rollspel inom sportgenren. Första gången det gick att välja var i NBA 2K10 och nu är det ett givet inslag i alla uppföljare. Det kallas också för Myplayer eller MyCareer. Du skapar din egna spelare och du väljer hur han ska se ut. Du spelar sedan med denna spelare genom en hel basketkarriär och målet är så klart att det ska gå så bra som möjligt. Du kommer gå genom den så kallade draften och även ha en ceremoni den dagen du väljer att lägga skorna på hyllan.

Att vara manager

En annan populär del av NBA-serien är att det går att vara manager för ett helt lag. Detta har också blivit ett återkommande och givet inslag i de nyare spelsläppen. När du spelar i detta läge kontrollerar du allt runt laget och nöjer dig inte med att bara spela matcherna. Samtidigt som du tar dig genom säsongerna måste du göra dina ägare nöjda för att inte riskera att få sparken. Andra spelkategorier inkluderar att skapa ett lag och möta andra spelare online. Då plockar du spelare för en viss summa från alla lagen. Många av NBA-spelen har också streetbasket som ett lite mer avslappnad inslag att välja på.

NBA:s utveckling

Det första spelet i NBA-serien släpptes redan 1999. Då hade de fiktiva kommentatorer som spelades av två skådespelare. Redan ett år senare hade de gjort flera ändringar då det var första gången som det gick att vara manager för ett lag. Här var också första gången som det gick att spela streetbasket. Första gången som spelet släpptes till flera plattformar var 2002 vilka inkluderade PlayStation 2 och Xbox. Spelet lanserades 2005 första gången utan att ha ESPN som sponsor. Det senaste i raden kommer lanseras i september 2018 då spelet firar 20-års jubileum. På omslaget hittar vi den grekiska basketspelaren Giannis Antetokounmpo som spelar för Milwaukee Bucks.

Kritik av spelen

NBA-spelen har alltid fått väldigt bra kritik och försäljningen har gått över förväntan. Det som alltid har fått positiv kritik är matchkommentatorerna, hur de lägger märke till detaljer och soundtracket. De har lyckats hålla en jämn nivå över 20 år och ständigt kommit med förbättringar som gjort spelet intressant. Det har dock varit vissa tekniska problem med spelet när det kommer till onlineversionerna. NBA räknas som ett av de bästsäljande sporten genom tiderna. Det finns siffror som visar på att spelet har sålts i över 68 miljoner exemplar världen över. De har också varit nominerade för flera priser där det handlar om att utse de bästa sportspelen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *