FIFA-spelserien

FIFA-spelen har kommit ut sedan 1993 och namnet kommer givetvis, då det är licensierat av det internationella fotbollsförbundet med samma namn. Det täta samarbetet innebär att de kan hålla sig marknadsledande när det gäller licensiering, en viktig del i framgångsreceptet för FIFA. Varje år sedan dessa har det kommit en ny version av spelet, som också innebär en förbättring av spelupplevelsen. Däremellan kommer EA Sports även med specialupplagor av spelet, bland annat vid vissa stora mästerskap. Spelen släpps till flertalet plattformar varje gång. Det första FIFA-spelet (som faktiskt hette FIFA International Soccer, sedan började de med årsnoteringarna FIFA 95, och så vidare) släpptes till bland annat PC, Sega CD, SNES, Mega Drive och Game Boy.

Idag heter de populära plattformarna PlayStation 4, Xbox 360 och Nintendo Switch. Men plattformarna har varit hur många som helst genom åren, där såklart PC varit en viktig plattform. Men spelet har även funnits till klassiska konsoler som Nintendo 64, Super Nintendo, Game Boy, Sega Genesis och äldre versioner av PlayStation och Xbox. De senaste FIFA-spelen går även att spela på mobilen, ett spel som uppdateras automatiskt. FIFA-omslagen brukar prydas av en eller flera aktuella stjärnspelare från världsfotbollen. På senare år har EA även börjat släppa särskilda regionala omslag i vissa länder med en känd spelare från det landet. Kommande spel som FIFA 19 lanseras i augusti 2018 och pryds av Cristiano Ronaldo i världsversionen.

Om EA Sports

EA Sports är en särskild avdelning av den gigantiska amerikanska speltillverkaren EA (Electronic Arts). Under namnet EA Sports fokuseras det på sportspel och de ligger även bakom långlivade succéserierna NHL (ishockey), Madden NFL (amerikansk fotboll), NBA Live (basket) och PGA Tour (golf). I det ordinarie utbudet från EA finns succéspel som The Sims, Battlefield, Need for Speed och Burnout-serierna. EA Sports har upplevt en del konkurrens när det gäller årliga fotbollsspel, framförallt från japanska Konami med sin Pro Evolution Soccer-serie (tidigare International Superstar Soccer). Men FIFA har alltid setts som storebror och har framförallt flugit ifrån på senare år. FIFA är också EA Sports mest framgångsrika sportserie.

Spellägen

Det är tack vare EA Sports täta samarbete med organisationen FIFA har de alltid haft lätt att få fulla licenser för lag, ligor och spelarnamn. Därför har de alltid kunnat erbjuda spellägen hämtat från verkligheten, vilket gett en verklighetstrogen spelupplevelse. Det är också en viktig orsak till att de hållit sig framför Pro Evoution Soccer, som aldrig kunnat erbjuda lika många ligor och licenser. I FIFA-spelen har du alltid kunnat spela olika nationella ligor. Antal ligor och länder växer hela tiden från hela världen och du kan numera även spela andra- och tredjeligor från vissa länder. Andra klassiska spellägen är turneringar med landslag, cuper, träningsmatcher och straffsparkar.

FIFA idag

Antal spellägen i FIFA har ständigt ökat och uppdaterats. Från FIFA 19 har de fulla licenser för klubblags-turneringarna Champions League, Europa League och Uefa Super Cup. Idag heter det populäraste spelläget FIFA Ultimate Team, där du kontrollerar ditt eget lag där du samlar och byter till och ifrån dig kort för att bygga det bästa möjliga laget. Du har även möjlighet att styra laget under själva matcherna. Ett annat spelläge är Be A Pro där du styr din egen person på planen och i karriären, där du har möjlighet att byta klubb och bli uttagen i landslag. Du kan även spela online, både i enstaka matcher och genom omfattande turneringar.

Andra versioner av spelet

Förutom de ordinarie upplagorna av spelet som årligen kommer med nya funktioner och spelmässiga förbättringar kommer EA Sports även med regelbundna specialupplagor av spelet. Bland annat har de släppt specialversioner av spelet vid varje VM-turnering sedan 1998. I senaste VM, handlade det om en gratis uppdatering av FIFA 18. Även för EM-turneringarna 2000, 2004, 2008 och 2012 (där den senaste var en gratis uppdatering av FIFA 12). De har även släppt Champions League upplagor säsongerna 04/05 och 06/07. En annan populär serie är FIFA Street som kommit i fyra upplagor, samt managerspel under olika namn mellan 1997 och 2014. Vi har även sett enstaka särskilda specialupplagor, bland annat för en viss konsol eller för en viss marknad.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *