Evolutionen av sportspel

Tv-spel med sporttema har alltid haft sin givna plats bland Tv-spelen till alla konsoler. Sportspel ger spelaren möjligheten att själv spela de stora matcherna och tävlingarna och styra utfallen. Det finns många fördelar med just sportspel inom Tv-spel. Många är intresserade av fotboll, hockey och andra sporter och därmed finns också en efterfrågan på spel. Tillverkarna satsar på att leverera bra produkter som ger den mest verklighetstrogna spelupplevelsen. En annan fördel är att sportspel är oerhört underhållande att spela tillsammans med sina kompisar. Antingen tillsammans mot en datorstyrd eller mot varandra. I princip alla sporter med någon form av popularitet har lanserats som Tv-spel, vissa med större framgång än andra. Nu kan du exempelvis inte bara spela fotboll fysiskt på en fotbollsplan utan du kan sätta igång en match på FIFA.

Hur har då egentligen utvecklingen sett ut genom åren? Precis som den digitala utvecklingen i övrigt har det såklart gått oerhört snabbt. De första sportspelen handlade om att skjuta en boll fram och tillbaka, lägga straffar och prickskjuta och liknande. Mycket har hänt sedan dess. Tillverkarna har hela tiden blivit både bättre och fler. Fokus har legat mycket på att göra grafiken bättre och spelen mer verklighetstroget. Spelarna ska se ut som de riktiga spelarna och spelplanen ska se ut som en riktig spelplan – med andra ord så verklighetstroget som möjligt. Med åren har mycket fokus lagts på att spelaren själv ska kunna vara med och påverka genom olika inställningar, vilket såklart också bidrar till en höjd spelupplevelse. Många gillar att spela sportspel eftersom de är så bra gjorda av tillverkarna.

Tidslinje

Tidslinjen med några av de viktigaste förändringarna började redan 1958 då William Higinbotham skapade spelet Tennis for Two som spelades på ett oscilloskop. I slutet av 1960-talet började de så kallade arkadspelen dyka upp. 1972 kom det mest framgångsrika av alla, Ataris Pong. De kommande åren levererade tillverkaren Taito mer sportliknande spel, bland annat tennis- hockey- och fotbollsspel. Under 80-talets första hälft fortsatte Taito leda utvecklingen, innan Sega och Nintendo klev in på marknaden under den andra hälften. Under 90-talet började sedan 16-bitarsspelen komma, som bäddade för en annan spelupplevelse. EA hade här kommit in på marknaden och skapade bland annat ett riktigt populärt Madden-spel till Sega Genesis. Taito var dock kvar på marknaden och designade det första spelet där man kunde spela upp till fyra spelare, Football Champ.

Fortsatt utveckling

1991 grundades Electronic Arts EA Sports som skulle komma att fokusera enbart på sportspel och levererade succéserier som NHL, FIFA, Madden NFL, NBA Live och PGA Tour. 1994 kom Segas Virtua Striker, det första sportspelet med 3D-grafik. Samma år kom även de första 32-bitarskonsolerna, Sony Playstation och Sega Saturn. I slutet av årtiondet började extremsporten komma in i TV-spelvärlden. Under denna period lanserades succéspel som Tony Hawk’s Pro Skater och Cool Boarders. Med start 2004 började EA säkra licenser och samarbeten med de största ligorna och förbunden, vilket gjorde att de blev marknadsledande i flera sporter och det började bli svårt för konkurrenterna att hävda sig. Så ser det ut än idag. 2006 kom Nintendos Wii och Wii Sports, vilket skapade en helt ny upplevelse av att spela sportspel där skeenden styrdes genom fysiska rörelser.

Sportspel idag

Idag är det kanske andra typer av spel som dominerar spelmarknaden men sportspelen har fortfarande sin givna plats i branschen. En viktig del av sportspelen idag är onlinespel, en funktion som fungerar allt bättre. Genom Wi-Fi-uppkoppling kan man enkelt utmana motståndare världen över i både enstaka matcher och turneringar. Du kan även utmana din kompis utan att ni behöver sitta på samma plats. Många spel har även spellägen som är en slags helhetslösning där man ska vara manager, coach och spela matcherna i ett enda paket. Managerspel är fortfarande rätt populära, även om de alltmer har förflyttats till den virtuella världen. Förutom EA Sports finns det en annan dominerande tillverkare på marknaden. Det rör sig om amerikanska 2K, som ligger bakom bland annat wrestlingspelet WWE 2K, samt NHL 2K och NBA 2K-serierna.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *