De kändaste sportspelen

Det finns många olika sorters TV- och dataspel på marknaden idag och denna genre har utvecklats mycket genom åren. Det finns vissa av dessa spel som handlar om att utöva sporten och sedan finns det de spel där det handlar om själva strategin bakom sporten. Till sist har vi de spel där man i stort sätt gör lite narr av sporten för en komisk effekt. Sportspel har funnit med i stort sätt ända sedan starten och uppkomsten av TV- och dataspel. Många av oss minns klassikern “Pong” som var det första arkadspelet som kom ut på marknaden år 1972. “Pong” var en 2D-variant av tennis.

Allt eftersom att tiden har passerat har spelen utvecklats och i dagsläget finns det flera olika typer av sportspel på marknaden. Det finns spel för olika typer av fighting-sporter, såsom boxning, MMA och olika former av martial arts. Det finns även spel för golf, fotboll, amerikansk fotboll, basket, tennis, skidåkning, skateboarding, fiske, dans, hästsport, hockey och nästan alla sporter du kan tänka dig. Många av dessa spel finns även inom virtual reality-genren, vilket gör att du kan få en mycket verklighetstrogen upplevelse av att faktiskt utöva sporten på riktigt. När du sätter på dig ett VR-headsetet kliver du in i en simulerad version av verkligheten.

FIFA

FIFA står för “Internationella federationen för fotbollsförbund”, eller “Internationella Fotbollsförbundet” som vi kanske oftare säger. Detta är en organisation som sträcker sig världen över och som grundades 1904 i Paris. Förbundets huvudkontor finns i Schweiz. FIFA är de som arrangerar exempelvis världsmästerskapet i fotboll, vilket är världens absolut största idrottsevenemang om man ska gå efter antalet TV-tittare. FIFA arrangerar även flera andra tävlingar i fotboll. Organisationen idag har så många som 211 olika medlemsförbund och Sverige är ett av dem. Då fotboll som sport är en enormt populärt runt om i hela världen betyder detta såklart att även TV- och dataspelet FIFA är minst lika populärt.

Spelet FIFA

FIFA-spelen är en lång serie av TV- och dataspel som släpps varje år av Electronic Arts, vars kommersiella märke är EA sports. FIFA-spelen började släppas i slutet på år 1993 och var det första fotbollsspelet som hade licens från FIFA, vilket vägde väldigt tungt i branschen och bland fotbollsälskare. FIFA-spelen innehåller många olika ligor som spelaren kan använda sig av i spelet och det som gör att många tycker att det är extra roligt är att spelet använder sig av riktiga spelare och klubbar som finns runt om i världen. De har samma namn som i verkligheten och vissa andra drag som också ska påminna om verkligheten.

NHL

NHL står för National Hockey League, vilket är Nordamerikas professionella hockeyliga, vilken även räknas som världens största och bästa hockeyliga. För tillfället har ligan 31 olika lag, varav 24 av dem finns i USA och sju av dem i Kanada. NHL skapades år 1917 i Montreal i Kanada. Till en början innehöll ligan bara fyra lag men år 1924 började även amerikanska lag att medverka. Under årens gång har det i perioder tillkommit fler och fler lag, vilket har bidragit till ligan idag utgörs av 31 lag. År 1989 flyttade högkvarteren för ligan från Montreal till New York City och har sedan dess befunnit sig där.

Spelet NHL

Även hockey är en enormt populär sport runt om i världen, kanske främst i USA, Ryssland och i de nordiska länderna. Även denna liga har ett eget TV- och dataspel som är baserat på den riktiga ligan NHL. Spelaren kan även här använda sig av de riktiga klubbarna och spelarnas namn och färger när de spelar, vilket förhöjer upplevelsen av det hela. Även här är det EA Sports som ligger bakom produktionen av spelserien. Dagens spelboxar innehåller riktiga foton av spelarna “in action” under spelets gång, detta till skillnad mot tidigare utgåvor då det endast följde med påhittade bilder som man konstruerat att se ut som en riktig hockeymatch.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *